Garry Knight: Making a note

Vannak, akik gyerekkoruktól kezdve írnak, ha esik, ha fúj. Nem riasztja vissza őket a kritika, a szavak mint folyam ömlenek belőlük, megtöltve oldalak százait.
Vannak, akik évek óta álmodoznak, hogy megírják AZT a regényt. Tervezgetik, hogy egyszer majd elkezdik, ha sikerül ezt meg azt elintézniük, ennek és annak pontot tenni a végére. Sokukat az tart vissza, hogy nem tudják miként kezdjenek hozzá.
Ha a második kategóriába tartozol, íme a négy kulcs, ami megnyithatja az írás világát számodra:

1. Ne várj, ne álmodozz! Írj!

Magáért beszél, ugye? Van egy közös dolog Hemingwayben, Tolsztojban és Stephen Kingben: mind a hárman írtak. Nem a fotelban ülve álmodoztak, hogy milyen szép lenne híres írónak lenni. Nem a tengerparton ábrándozva sétáltak, maguk elé képzelve regényüket. Nekiültek, tollat vagy billentyűzetet ragadtak, és leírták azt a regényt. Lehetsz bármilyen tehetséges, nem kerülheted el a dolog munka részét: bele kell vágni és csinálni kell! Minden nap. Ha csak ezt az egy dolgot betartod, már fél siker. A többi csak  kitartás kérdése.

2. Legyen noteszed!

Vagy számítógéped. Vagy mindkettő. A lényeg, hogy a kezed ügyében legyen valami, amire ötleteidet, benyomásaidat, magvas gondolataidat lejegyzed. Ha azt gondolod, hogy elég jó a memóriád, és megjegyezd a friss ötleteket, tévedsz! Mire papír közelébe kerülsz, elfelejted, és bánod, hogy legalább az újság szélére nem firkáltad rá. Van aki a zsebnoteszt részesíti előnyben. Kis helyen elfér, könnyen elő lehet kapni. Én a telefonomba szoktam jegyzetelni, előnye, hogy szinkronizálás után a számítógépemen is ott van. (Erről még írok máskor.)

3. Nem baj, ha rossz

Bestseller írók könyveit olvasva hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden amit írnak jó és élvezetes. Tévedés! Meglepődnél ha tudnád mennyit írnak át, szerkesztenek, vágnak ki, mire megszületik a publikálható mű. Van egy pozitív oldala, ha nem találod jónak amit írtál: tanulhatsz belőle. Legközelebb elhagyod a hibákat, és jobban írsz. Azon kívül bármikor átírhatod, elvégre a te szüleményed.

4. Tanulj, olvass!

A jó pap holtig tanul. Igaz ez az íróra is. Ha csak most kezdted, sok mindent kell elsajátítanod. Gondolj rá úgy mintha mesterinas lennél. Az első munkadarabtól sok tanuláson keresztül vezet az út a mesterműig. Az inas közben figyeli a mestert, ellesi a fogásait, megtanulja a technikáját. Ezért olvass sokat! Figyeld meg hogyan csinálják a híres írók! Nem arra buzdítalak, hogy másold őket, de néhány trükköt biztosan tanulhatsz tőlük.
Figyelj oda a tanácsaikra! Sok író ír blogol, valóságos kincsesbányák.

Ha egyetlen tanáccsal kellene előállnom, azt idézném amivel Rob Parnell fejezi be hírleveleit: “Keep writing”. Írj tovább!

Foto: Garry Knight

Hírdetés