óraHányszor kapjuk elő ezt a kifogást, amikor valamit meg kellene tennünk, de mással foglalkozunk helyette! Szeretnénk befejezni a novellát amit elkezdtünk, de halomban áll a mosatlan edény. Jó lenne dolgozni a regényünkön, de ki megígértük barátunknak / barátnőnknek, hogy elmegyünk egy sört inni / sütizni. Egyébként is most megy a kedvenc sorozatunk a tévében.  Egyszerűen nincs időnk az írásra.

Ez egy hazugság! Amikor azt mondjuk, hogy nincs rá időnk, igazából azt üzenjük: mást fontosabbnak tartunk, és inkább azzal foglalkozunk. Ha fontosnak tartod az írást, és azt akarod, hogy legyen vele időd foglalkozni, akkor vedd fontolóra a következőket:

  • Áldozatot kell hoznod

Valamit valamiért. Nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Közhelyek, ugye? Mégis mennyi igazság van bennük! Lehet, hogy fel kell adnod valamit ahhoz, hogy az írással tudj foglalkozni. Lehet, hogy kedvenc műsorod sínyli majd meg. Lehet, hogy kevesebbet tudsz csetelni a Facebookon, kevesebb videót nézni a Youtubeon. El kell döntened, hogy mi a fontosabb, és lehet, hogy némely időtöltésedet fel kell áldoznod a nemesebb cél értelmében.

  • Időt nem keresned kell az írásra – időt csinálnod kell

Ülj le egy kávé mellett, és gondold át mivel töltöd a napodat! Van a napirendedben üres óra, amikor csak ücsörögsz, nem csinálsz semmit, legfeljebb a pókokat számolod a sarokban? Vagy  amikor az asztalon könyökölve a szőrszálakat számolod a karodon? Nincs? Akkor nem valószínű, hogy időt fogsz találni az írásra. Időt kell csinálnod! Szabaddá kell tenned bizonyos időt a nap során, amikor semmi mással nem foglalkozol, csak szorgalmas betűvetéssel.

Lehet, hogy valamit gyorsabban és hatékonyabban kell megcsinálnod, például nem szöszölhetsz annyit a mosogatással. Lehet, hogy ki kell használnod az “üresjáratot” az utazásban, és jegyzetfüzetet vinni magaddal a vonatra munkába menet. Lehet, hogy mégsem tudod nézni mindegyiket a CSI következő ezer epizódja közül. (Emlékszel még mit mondtam az áldozathozatalról, ugye?)

Most, hogy már üres a kávéscsésze, és átgondoltad a napodat, válaszd ki azokat a tevékenységeket, amelyeket kevésbé fontosaknak tartasz az írásnál! Ha egyet sem találsz, semmi gond, nem neked találták ki az írói pályát. Ha találtál olyat amit kevésbé fontos, akkor az helyett írj! Tévézés, kocsmázás, sütizés, csetelés – mindenki helyettesítse be a megfelelőt – helyett ülj végre neki a novelládnak vagy regényednek.

Légy leleményes, és szervezd át az életedet! Időnként a család is be tud segíteni, nem kell mindent magadnak csinálnod. A nagylány vagy férj is el tud időnként mosogatni, a nagyfiú is ki tudja vinni a szemetet. Biztosan találsz olyan tevékenységet, amelyet áttestálhatsz másra, még az is lehet, hogy szívesen segítenek neked.

  • Alakíts ki napirendet!

Hosszú távon segít, ha beállsz egy ritmusra. Reggel hamarabb kelsz, és munkába indulás előtt írsz két oldalt. Ha alig bírsz kibújni az ágyból a vekker csörgésére, akkor írj este, miután a gyerekeket ágyba küldted (nincsenek gyerekek? akkor mi a gond?). Mindenkinek más működik, a lényeg, hogy legyen egy napirended, így természetesnek fogod tartani, hogy az írás ideje jön. Van akinek az ebédidő válik be, és naponta ír ötszáz szót. Nem tűnik soknak, de naponta ötszáz szóval van közelebb az álmaihoz. Ez három hónap alatt egy regény kézirata.

Most, hogy már van időd az írásra, hajrá!

Foto: Robbert van der Steeg

Hírdetés