gondolkodóEgy író számára nincs borzasztóbb mint bámulni az üres lapot vagy képernyőt. Eldöntöttük, hogy írni fogunk, megteremtettük a szükséges időt és körülményeket, és most itt ülünk, agyunk kiürülve, nem jut eszünkbe semmi. A magam részéről nem hiszek az írói blokkban, szerencsére mindig van a tarsolyomban téma amikor nekiülök az írásnak.

Hogy honnan? Van néhány trükk, amelyekkel feltöltheted írói a tarisznyádat. Az alábbi tippek segítenek, hogy ne fogyj ki az ötletekből. Mielőtt rájuk térnénk, egy fontos tanács: mindig legyen nálad amivel jegyzetelhetsz! Ez lehet hagyományos jegyzetfüzet és toll, de akár az okostelefonod notesz alkalmazása is. A lényeg, hogy azonnal le tudd írni ha eszedbe jut valami. Ne gondold, hogy emlékezni fogsz rá! Akármilyen jó gondolat is, előbb-utóbb elillan, biztosabb hát, ha leírod.

1. Figyeld a híreket!

Nem kell feltétlenül vért izzadnod, hogy érdekes sztorikhoz juss, elég megnézni a híradót, vagy elolvasni az újságot. Az internetes hírportálok valóságos kincsesbányák. Az élet gyakran meglepőbb dolgokat produkál mint amilyet írók ki tudnak talál. Ha olyan híradásra bukkansz, amely megmozgatja a fantáziádat, írd le, gondold tovább, játssz az ötlettel! Egy-kettőre kipattan az agyadból a következő novellád ötlete.

2. Hallgasd a világot körülötted!

Kétféleképpen hasznosíthatod ezt a tippet. Az első a fenti mintára működik. A buszon, kávézóban, sorban állás közben az áruházban olyan történeteket hallhatsz, amelyeket fel tudsz használni. A második segít szereplőid jellemét, tulajdonságait kidolgozni. Figyeld az emberek beszédét, kifejezéseit! Milyen szófordulatokat használnak, milyen szavak térnek vissza állandóan, viccesen vagy komolyan beszélnek? Hogyan fejezik ki örömüket, szomorúságukat? Néhány perc alatt papírra vetheted egy karakter vázlatát a készülő regényedhez. Némelyek azt mondhatják erre a módszerre, hogy csúnya dolog kihallgatni másokat. Nem is biztatlak arra, hogy idegenek titkait fürkészd ki, de óhatatlan, hogy a környezetedben folyó beszélgetéseknek tanúja légy. Elvégre a füledet nem tudod becsukni, ugye?

3. Ötletvihar

Nem találtam jobb szót az angol brainstorming-ra, de jól kifejezi miről van szó. Fogj egy papírt és egy tollat, és határozd el mennyi ideig csinálod. Öt-tíz perc elég lesz rá, de ha belemelegedsz, nem kell abbahagynod. Írj le minden ötletet ami az eszedbe jut! Nem baj, ha első látásra nem érdekes. Nem baj ha másvalaki már megírta a sztorit. Fontos, hogy ne gondolkozz percekig, hanem írd le rögtön ami az eszedbe jut! Amikor letelt az idő, menj végig egyenként az ötleteken, és jelöld meg amelyikből ki lehet hozni valamit. Nem kell, hogy tökéletes legyen, elég ha tovább lehet vinni a gondolatot. Később, amikor írni akarsz, vedd elő a listát inspirációért!

4. Olvass!

Egy érdekes történet rendkívül motiváló lehet. Gyakran támadnak jó ötleteim olvasás közben: mi lenne, ha ez nem így történt volna; egy mellékes eseményt jobban is ki lehetne bontani; mi lenne, ha a főszereplőt másik helyzetbe, más környezetbe helyezném. Tarts magad mellet valamit, amire lejegyezheted az ötleteidet!

5. Gondolkozz!

A legjobb módja következő regényed kidolgozásának a mosogatás. Egyszerű feladat, nem kell sokat gondolkozni rajta, ezért közben nyugodtan lehet elmélkedni. Én először alaposan átgondolom a történetet amit írni akarok. Felépítem a cselekményt, elképzelem a szereplőket, kitalálom milyen helyzetben mit tennének, belehelyezem őket a megfelelő környezetbe. Akkor ülök le a billentyűzethez, amikor a sztori nagy vonalakban a fejemben van. Ehhez idő kell, abból viszont sosincs elég. Utálok időt vesztegetni ezért kihasználnom az olyan napi tevékenységeket mint a buszozás vagy porszívózás.

Számos más trükköt is kidolgoztak ötletek szerzésére, sort fogok keríteni rájuk.

Hírdetés