Címkék

,

jegyzetfüzetÉvekkel ezelőtt volt egy füzetem. Mindenhová magammal hordtam, és abba írtam az ötleteimet, benyomásokat, karakter-ötleteket, egyszóval abba jegyzeteltem. Nagyon praktikus volt, ki lehetett venni a lapokat, vagy újakat beilleszteni igény szerint. Egy probléma volt vele: jegyzeteimet be kellett gépelnem a számítógépbe.

Egy ideig párhuzamosan jegyezgettem gondolataimat füzetembe és szövegszerkesztőmbe, egyre inkább az elektronikus formát választva.

Ekkor rábukkantam néhány szoftverre amelyek kifejezetten jegyzetek készítésére szolgáltak. Nagyban megkönnyítették irományaim rendben tartását, egyre inkább hanyagoltam jegyzetfüzetemet az elektronikus szövegek javára. Viszont most más gondom volt: nem tudtam zsebre vágni számítógépemet, hogy mindig velem legyenek  a jegyzetek.

Idővel a számítógépes alkalmazások hihetetlen fejlődésen mentek át. Rábukkantam arra, ami nagyobb mozgásteret engedett: az Evernote-ra. Volt egy nagyon fontos funkciója, mégpedig a számítógépek közötti szinkronizálás. Ha az egyiken írtam valamit, másikhoz ülve ugyanazt folytathattam.

A végső lökést az okostelefonok elterjedése adta. Nemrég vettem egy HTC Wildfire androidos telefont. Az első teendőim között volt, hogy letöltöttem rá az Evernote mobil alkalmazását.

Azóta a jegyzetfüzetem a polcon porosodik. Hogy miért?

  • Az Evernote mindenhová elkísér. Laptopomra telepítettem az asztali alkalmazást, bármelyik másik számítógépről egy böngészővel elérem a webes változatot, a mobil jegyzetelő pedig állandóan a zsebemben van.
  • Nem csak szöveges feljegyzéseket készíthetek, hanem képeket illeszthetek be, és weboldalakat linkelhetek.
  • Akármennyi virtuális jegyzetfüzetet létrehozhatok. Van egy az általános dolgoknak, egy az írással kapcsolatos hasznos tanácsoknak, egy a saját írásaimnak, egy a készülő regényemnek, és még sorolhatnám. Rendkívül hasznos a témák szerinti elkülönítésre.
  • mobil evernoteNagy erőssége az Evernote-nak a webklippelés funkció. A böngészőmhöz letöltöttem egy kiegészítőt, ami a weboldalon kijelölt szövegből egy kattintással új jegyzetet hoz létre. Vagy akár az egész weboldal tartalmát lementi. Mondanom sem kell ez milyen hasznos amikor anyagot gyűjtök az íráshoz.
  • A másik dolog amiben az Evernote nagyon jó, a keresés. A gépeléssel egy időben már mutatja is az eredményt. És van funkciója, amiben kiemelkedik: képeken szereplő szövegekben is tud keresni. Lefényképezek egy szöveget a mobilommal, átküldöm az Evernote-ba, és ha később csak néhány szó jut eszembe ami a képen volt, pillanatok alatt megtalálom.
  • Természetesen exportálni lehet a jegyzeteket, így más szövegszerkesztővel is könnyen kezelhetővé válnak.

Egy hátránya van a programnak: magyar nyelven még nem elérhető. Nem kell hozzá perfekt nyelvtudás, aki installált már néhány idegen nyelvű szoftvert, ezzel is elboldogul.

Nem mindenki van oda a számítógépekért, van aki jobban szereti a papírt és a tollat. Ha te olyan típus vagy aki szereti hatékonyabban csinálni a dolgokat, szükséged van egy virtuális helyre, ahol jegyzeteidet tarthatod és bármikor elérheted, próbáld ki az Evernote-ot!

Foto: Library of Congress | Evernote

Hírdetés