Címkék

, ,

Nem hiszek az írói blokkban. üres lapHa veled előfordul, hogy csak bámulod a fehér lapot (üres monitort), és semmi nem jut eszedbe, amit írhatnál, van egy tippem számodra. (Mielőtt elárulom, eltöprengek egy pillanatra, hogy miért is ültél le írni, ha nincs mondanivalód. Na, jó, elfogadom, olyan nagy benned a vágy az írás után, hogy mindenképpen el akarod kezdeni, még akkor is, ha nincs ötleted.)

Amit csinálnod kell, az nagyon egyszerű: írj bármit! Akármit ami eszedbe jut. Azt is írhatod, hogy “a fenne enné meg, nem jut eszembe semmi”. Írd le mi történt veled aznap! Írd le mit gondolsz a szomszédról, kollégádról, a gazdasági válságról, arról, hogy vannak-e ufók! Folytasd azzal, hogy mi lenne, ha több lenne a fizetésed mint a kollégádnak, mi lenne ha nem lenne gazdasági válság, és mi lenne, ha a szomszéd ufó lenne! Csak írj, írj és írj! Előbb utóbb eszedbe fog jutni egy ötlet, amivel már lehet kezdeni valamit.

Az agyunkban van egy hang ami azt mondja, hogy haszontalan ez az egész. Hallgattasd most el ezt a hangot, mondd neki, hogy nem vagy kíváncsi rá! Lehet, hogy nagy része tényleg felesleges rizsázás, de mi azt a néhány mondatot keressük, amiből kipattan a szikra, amiből valami fantasztikus születhet. A hangnak ami vissza akar tartani az önfeledt írástól, később nagy hasznát fogod venni, segít jobbá tenni a műveidet. Most azonban hallgatnia kell, hogy felszabadulhasson a kreativitásod. Ne törődj a helyesírási hibákkal, a szóismétlésekkel, később ki tudod javítani őket! Ne foglalkozz azzal, hogy nem irodalmi a fogalmazásod, később szebbé teheted! Az a fontos, hogy beinduljon a kreatív éned, elkezdjen áradni belőle a mondanivaló!

Próbáld ki, felszabadító! Hiszen üres lapok feletti gondolatokat még nem adtak ki könyvben, ugye? Kell, hogy legyen anyagod, amiből kiindulva megírhatod legújabb novelládat vagy regényedet!

Fotó: sparkieblues

Hírdetés