Címkék

, ,

Néhány hete kavarta fel az érzelmeket Big Al könyvkritikája. Pontosabban nem is maga a kritika, hanem az érintett írónő reagálása (lásd a kommenteket).  Ahelyett, hogy levonta volna a tanulságot, és kijavította volna a hibákat, rátámadt a kritikusra. Mit képzel, hogyan szólhatja le az ő könyvét? Tanulságos megnézni, hogy milyen hatással volt ez az olvasók véleményére. Az Amazon oldalán kilencvenöt értélkelésből hetvenöt egy csillagot adott!

Amikor az Amazonon vásárolok, először a szerkesztő ajánlóját olvasom el, hogy miről is szól a könyv. Ha tetszik, lejjebb görgetek az olvasói értékelésekhez, és megnézem hány csillagot kapott. Ritkán veszek olyan könyvet, amit négynél kevesebbre értékeltek (nem is tudom igazából, hogy vettem-e már). Ha sok értékelés van, és nagy részük a 4-5 csillagba esik, akkor bizalmat szavazok a könyvnek. Ha csak kevés értékelés van, lehetnek akár ötcsillagosak is, megnézem, hogy az illetők hány másik könyvhöz írtak véleményt. Egy-két ember véleménye, akik semmi máshoz nem írtak, arra enged következtetni, hogy ismerősei vagy családtagjai az írónak, és megpróbálják pozitív színben feltüntetni a könyvet. Nem ösztönöz a vásárlásra.

Mindezek tükrében mennyire csinál kedvet a vásárláshoz hetvenöt, egycsillagos értékelés? Semennyire. Azt hiszem rá is világítottam a lényegre. Ha többen is kemény kritikával illetik az írásodat, akkor lehet benne valami. Elő kellene venni, és megnézni, mit lehet rajta javítani. Nem pedig mindenkit elküldeni a sunyiba, hogy “már pedig én jól írok, és ti vagytok a hülyék!”

Hírdetés