Címkék

,

Van, amikor az ember nem tud szó nélkül elmenni egy téma mellett. Tegnap megjelent egy cikk a HVG oldalán arról, hogy miért nem szeretjük az e-könyveket. Hé, haver, beszélj csak a sajád nevedben!

Nem mindenki szereti az elektornikus olvasókat. Megértem Kedvesemet is, aki szereti megfogni a könyvet, lapozni, érezni a papír illatát, azt is látni akarja, hogy hol tart. Nekem a tartalom a fontos, hogy érdekes legyen a könyv, szórakoztasson. Az e-book tökéletesen megfelel erre a célra.

A cikkírónak néhány dologban igaza van, néhányban viszont téved. Igaz, hogy nagyobb összeget be kell ruházni, amikor elektronikus olvasót vesz az ember. Vitatkozom viszont azzal a kijelentéssel, hogy a 30-40 ezer forintos olvasók nem igazán használhatóak. Az Amazon Kindle szállítással, vámmal 40 ezer alatt van, és piacvezető olvasó. Karácsonykor még ettől is olcsóbban lehetett kapni.

Jót nevettem, amikor arról olvastam, hogy Günter Grass nem engedélyezi könyveinek digitalizálását. Na és mi van Harlan Cobennel, Patricia Cornwellel és Dan Brownnal? Gondoljátok, hogy ők is megtiltották? Legfeljebb nem olvasok Günter Grasst, majd csak túlélem valahogy.

A másolásvédelem is megér egy misét. A film- és zeneiparnak is beletört a bicskája, miből gondolják a kiadók, hogy a könyveknél működni fog?

Amikor ahhoz a részhez értem, ahol a HVG kiadójának vezetője szerint az elektronikus könyvek nem váltották be a reményeket, elszomorodtam. Nem az e-könyvek miatt, nem. Sajnáltam, hogy Magyarország most is, mint mindig a világ mögött kullog. Ma ezt mondani olyan, mintha a Commodore 64 fölött sajnálkoztunk volna, hogy nem váltotta be a reményeket, tehát a számítógép nem jó semmire. Ha valaki nyomon követi, hogy mi történik a világban, akkor látja a robbanást az e-könyvek piacán. Az Amazon ma már több elektronikus könyvet ad el, mint hagyományost.

Ami nem igazán tetszik a kiadóknak, hogy virulnak az Indie author-ok. Olyan írók, akik a kiadók és ügynökök megkerülésével, direkt az Amazonon vagy a Barnes & Noble-on publikálják könyvüket. Legnagyobb részüknek sosem lenne lehetősége papír kiadásra, de nem azért mert nem jó a könyvük, hanem mert a kiadók főleg neves írókkal dolgoznak. Legendásan nehéz egy kezdő írónak átverekednie magát a szerkesztőkön a kiadásig. Viszont magam is több jó e-könyvet olvastam, ami nem látott papír formában napvilágot.

Számomra van egy nagyon fontos szempont: a beszerezhetőség. Külföldön élek, csak néhány alkalommal járunk Magyarországon, nem tudok bármikor bemenni egy könyvesboltba. Ezért magyar könyvet online vásárolok. Nem őrültem meg, hogy a magas szállítási költséget kifizessem, ezért csak e-könyv jöhet szóba. Szerencsére egyre több olyan oldal van, mint a Galaktika vagy az SFportal.

Még egy dolgot akarok megemlíteni, az árat. Sajnálatos, hogy a magyar könyvek 25%-os ÁFA alá esnek (ki volt az, aki szolgáltatás kategóriába sorolta?). Viszont még így is olcsóbbak mint a papír könyv. Csak nézzétek meg az SFportalon! Nem is beszélve az Amazon árairól.

Ja, és nem hagyhatom ki a környezetvédelmet sem. Találtam egy jó kis összefoglalást az e-könyvek környezetre gyakorolt hatásáról.

Azt hiszem kiderült a fentiekből, hogy én az e-könyv mellett teszem le a voksomat. Ugyanúgy, mint Professzore, az E-könyv olvasók blogon.

Hírdetés