Címkék

,

Elvonják figyelmedet az élet apró-cseprő problémái, esetleg tévénézésen kapod magadat ahelyett, hogy az írással foglalkoznál? Olvasd el mit ajánl James Scott Bell a rendszeres és termékeny írói életmód kialakításával kapcsolatban.

Az elmúlt tizenöt év során többször is elhatároztam, hogy no most aztán elkezdem az írást! Gondolom kitalálod, hogy hamvába holt próbálkozások voltak. Néhány napos buzgalom után csökkent a lelkesedés, egy-két hét múlva pedig ugyanott tartottam mint előtte: csupán álmodoztam, hogy majd egyszer írni fogok. A fordulatot az hozta, amikor regisztráltam a 750words.com-ra, és minden nap írtam 750 szót, hónapokig. Rászoktatott az írásra. Később felhagytam vele, de jótékony hatása megmaradt, azóta is elvonási tüneteim vannak, ha nem írok. Ez a téma maga is megér egy bejegyzést, most a lényeg, hogy bele kell vágni.

Ha ez megvan, akkor jöhet Bell tanácsa: állíts fel írástervet! Nem gondolj valami iszonyúan bonyolult dologra, naptár, papír és toll kell hozzá (az utóbbiakat helyettesítheted számítógéppel). A következőket kell tenned:

  • Tűzz ki egy célt a heti szómennyiségre. Kezdd olyan szinten, amelyről úgy gondolod, hogy teljesíteni tudod. Ha nagyon könnyen ment, a következő héten adj hozzá egy kicsit. Tartsd olyan szinten, hogy teljesíthető legyen, de egyben kihívás is. Például döntsd el, hogy heti 3000 szót írsz.
  • Vedd elő a naptáradat, és ütemezz be blokkokat az írásra. Először satírozd be az időszakokat, amikor foglalt vagy: dolgozol, kirándulni mész a családdal, sörözni a haverokkal, cukrászdába a barátnőkkel. A tévénézés, youtube-ozás NEM számít fontos elfoglaltságnak! (Na jó, esetleg a kupadöntő.)
  • Jelölj ki blokkokat, amikor írni fogsz, és tűzz ki egy óránkénti szószámot! Mondjuk ötszáz szót fogsz írni minden órában, amit írással töltesz. Ha teljesíteni akarod a 3000 szót, akkor hat órányi időt kell találnod. Ne szállj el, de nem is becsüld alul magadat! Ha néhány alkalom alatt kiderül, hogy többre vagy képes (uram bocsá’, kevesebbre), kicsit változtass rajta.
  • Csináld kitartóan és következetesen! Ne csüggedj, ha az első héten nem úgy sikerül, mint amire számítottál, ragaszkodj a tervhez!
  • Hat havonta vizsgáld felül a tervet! Alakíts rajta, lehetőleg olyan irányba, hogy még többet, még eredményesebben tudj írni.
Úgy tűnhet, hogy ez a módszer csak a mennyiséget tartja szem előtt, de ne felejtsd el: nem lesz tökéletes minden, amit írsz. Lesznek benne jobb és rosszabb részek. Valamit ki kell húznod majd, a másik részhez hozzá kell tenned, a harmadikat átírnod. De ha nem írsz eleget, nem lesz miből dolgoznod. Sok szövegben könnyebben találsz jót. A végén eredményesebb leszel, mintha néhány bekezdés fölött agonizálnál napokig, hogy tökéletesre csiszold.
Én a jövő héten kezdem ezt a tervezést, majd beszámolok róla, hogyan ment.
Hírdetés