Címkék

, ,

Amikor elkezdtem írással foglalkozni, felmerült bennem a kérdés: hogyan alkothatok érdekes szereplőket? Olyanokat, akikkel az olvasó együtt tud érezni, izgul értük, utálja őket (mármint a gonoszabbjait). A válasz egyszerű: ismernem kell őket. Tudnom kell minek örülnek, mitől szomorodnak el, mitől félnek, mit szeretnek csinálni.

Egy hatékony módszer a szereplők kidolgozására és megismerésére, ha leírsz róluk mindent, amit tudni érdemes. Mire megválaszolsz minden pontot, alaposan ismerni fogod őket. A sztori írásakor pedig bármikor előveheted emlékeztetőnek. (Hidd el, egy regény írásakor annyi részletre kell emlékezned, hogy egy-egy szereplői tulajdonság óhatatlanul elsikkad.)

Létrehoztam a Segédletek oldalt (fent, a menüben), ahol megtalálod a kérdőívet, amit kitöltök a szereplőkkel kapcsolatban. Használd bátran! Próbálgasd, teszteld, tegyél hozzá, hagyj el belőle, ahogy neked tetszik! Sztori ötletek kitalálásához is használhatod: megalkotsz két-három karaktert, aztán összerakod őket, leírod mit csinálnának adott helyzetben. Minél kidolgozottabbak a karakterek, és minél érdekesebb helyzetbe hozod őket, annál valószínűbb, hogy beugrik egy jó történet.

Hírdetés