Címkék

, , ,

A szivárvány tövébenA szivárvány tövében ugyancsak magyarországi könyvszerzeményem, igazi, nyomdaillatú papíron. Már néhány hónapja felírtam a kívánság listámra. Akkor még e-könyv formában akartam, de megláttam a könyvesboltban, és gondoltam: egye fene, megveszem.

Nem tehetek róla, scifi rajongó vagyok. Kiskorom óta vonz a tudományos fantasztikum, Asimovon, Dicken, Clarke-on és hasonlókon nevelkedtem, már ami az irodalmi érdeklődésemet illeti. Ezen kívül imádom kipróbálni a kütyüket. Mobiltelefon, ipod, e-book olvasó, távirányító, nem tudom megállni, hogy ne nyomkodjam őket. E kettő kombinációja biztosan nyerő nálam. Ezért tekintettem várakozással Vinge könyve elé.

A történet a jövőben játszódik, amikor az internet hihetetlen fejlődésen megy keresztül, és átformálódik a mindennapok részévé. Olyan ruhákban járnak az emberek, amelyek speciális kontaktlencsékkel együtt viselve lehetővé teszik a virtuális világhálózatra való csatlakozást. Nem csak azonnali hozzáférést biztosítanak a temérdek információhoz, hanem virtuális rétegek valóságra való helyezésével megváltoztatják a környezet kinézetét. Saját szobád helyett középkori trónteremben érzed magadat, apró kiszolgáló robotokból képzeletbeli szörnyeket varázsolhatsz, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Gyakorlatilag a világon bárkit meglátogathatsz virtuálisan, például közös iskolai feladatot készíthetsz chilei diákokkal. Ebbe a világba csöppen bele Robert Gu, a rendkívül rosszindulatú volt költő, akit Alzheimer kórból gyógyítanak ki, sőt néhány új gyógymód alkalmazásával megfiatalítják. Gunak nem csak az ismeretlen világhoz kell alkalmazkodnia, hanem furcsa kalandokba is keveredik. A háttérben világméretű terv bontakozik ki az emberek akarata fölötti uralom átvételét célzó technika kifejlesztésére.

Először is, nagyon tetszett ahogyan Vinge bemutatta az új világot a hétköznapi ember szemével. Hogyan lehet eligazodni a mindent átszövő információáradatban és megtanulni a virtuális valóságok kezelését? Hogyan változnak az emberi kapcsolatok ezek hatására? Szinte odavarázsol bennünket az elképzelt világba, megtapasztalhatjuk a technikai fejlődésnek nem csak az előnyeit, hanem a hátrányait is.

Értékeltem, hogy a szereplők jól kidolgozottak. Nem szuperhősök, hanem hétköznapi emberek saját örömeikkel és problémáikkal.

Az események háttérbeli mozgatórugója egy nagyszabású terv annak kidolgozására, hogyan befolyásolható az emberek akarata tömegesen. Ha sikerülne a megvalósítása, új távlatok nyílnának nem csak a rámenős, célzott kereskedelem, hanem az ideológiák emberekre való rákényszerítése előtt is. És még ki tudja mire lenne képes rossz kezekben. Sajnos a poén korán le lett lőve. Rögtön az elején kiderül, hogy ez a tét, a játszma ennek megakadályozásáért folyik. Így nem durran akkorát a befejezés.

Van egy nagyon érdekes “csata” a könyvben: laboratóriumi és más kiszolgáló robotok harcos lényekké változnak a virtuális valóságban, és két játék ideológiája csap össze egymással a könyvtár megszerzéséért. Párhuzamosan láthatjuk a valóságot, és a virtuális világot, ahol a fantázia szinte határtalanul szárnyalhat.

Az jövő színes, érdekes leírása és az élő karakterek ellenére talán kicsit túl lett ragozva,  elyenként túlírtnak éreztem.

Összességében jó könyv, minden scifit szeretőnek ajánlom!

Hírdetés