Címkék

, ,

Egy sorozatot indítok útnak, Írói eszközök címmel. Retorikai eszközökként is – illetve inkább így – emlegetik őket, de nagyon jól használhatóak az írásban. Időről időre egy-egy ilyen eszközt fogok boncolgatni. Bevallom, önös érdek vezet, mert rájöttem, hogy van mit fejlődnöm ezen a területen. Mivel a blog címében is benne van, hogy tanuljunk együtt, hát itt az alkalom.

Elsőként nézzük meg a hasonlatot!

A hasonlat két dolog összevetése, amelyek között legalább egyféle hasonlóság van. A két dolgot párhuzamba állítjuk a hasonló tulajdonságok alapján. Általánosan használt az ismeretlen dolgok ismerthez való hasonlítására, hogy az olvasó jobban megismerkedhessen a bemutatni kívánt dologgal.

A hasonlat könnyen felismerhető az olyan, mint, amilyen, akár, mintha, úgy, ahogy, akkora stb szavakról, valamint a -ként toldalékról.

A lélek a testben olyan, mint a madár a kalitkában.

Amikor rám mosolyogsz, mintha a nap kelne fel.

Úgy változtatja a véleményét, ahogy a szél ingatja a fűszálat jobbra-balra.

A harcosok oroszlánként üvöltve zúdultak az ellenségre.

Olyan vagyok hozzád, mint apa a hülye gyerekéhez! (Bocs, ezt nem hagyhattam ki. )

Időnként negatív értelemben is használjuk, illetve ellentétbe állítjuk a leírandó dolgot olyannal, amit jól ismerünk.

Nézz oda, nem is vagy olyan sötét, mint az éjszaka!

A hasonlat igazi ereje akkor mutatkozik meg, amikor valóban egy ismeretlen dolgot szeretnénk bemutatni. Ilyenkor segít azt elképzelnünk, és beépítenünk az ismertek közé.

Joe kidugta fejét a raktárépület sarka mögül, és a láthatárt fürkészte. A raktár mögötti gyepen túl liget kezdődött, a messzeségben a hegyek körvonalai látszottak. Joe a kezében tartott készülék kijelzőjére nézett. A villogó felirat láttán újra összeszorult a gyomra. Több millió elszabadult nanorobot! Hogyan engedhette ezt meg a labor biztonsági szolgálata? Valaki alaposan megüti a bokáját! Ismét a távolba nézett. Először nem volt biztos benne mit lát, de pillanatról pillanatra jobban kirajzolódott az ezüstösen csillogó felhő. Egyre közeledett, egyenesen Joe irányában. Milliónyi repülő nanorobot. Mint méhraj, zúgva, jobbra-balra csapongva, gomolyogva a fák koronája fölött.

Rögtönzött jelenet, de azt hiszem jól érzékelteti a hasonlat működését. Nem valószínű, hogy az olvasónak van tapasztalata nanorobotokkal kapcsolatban, de a méhrajhoz és annak mozgásához való hasonlítás segít elkpézelni az elszabadult bestiákat.

Foto: http://poetrypoem.blogspot.com

Hírdetés