Címkék

, , , ,

Van aki nem ismeri a sorozatot? Nos, ha esetleg nem lenne tévéd, vagy az elmúlt éveket egy lakatlan szigeten töltötted volna: a Castle egy tévésorozat. Olyan, gyilkosság-történik-és-mi-kinyomozzuk típusú. Az különbözteti meg a tucat detektíves sorozattól, hogy a nyomozók mellé szegődik egy krimiíró, aki hol segíti, hol hátráltatja – na jó, inkább segíti – a nyomozást. Richard Castle egy best seller szerző, aki anyagot gyűjt következő könyvéhez. Puszipajtása a polgármester, így eléri, hogy igazi nyomozásokban vehessen rész, boldogítva az amúgy is elfoglalt Kate Beckett nyomozót és csapatát.

A sorozatban a bűncselekmények és nyomozás mellett jól megfér a humor, sőt az teszi igazán kerekké a történeteket. Castle új frissességet hozott a krimi sorozatok terén, mint forrásvíz a szíeszájoktól unalmas, mocsaras tóba. Rick másképp látja a dolgokat, mint a nyomozók, akik időnként falra másznak a gyilkosságokkal kapcsolatos elméletei miatt (elég, ha az időutazó gyilkost vagy a kis szürke földönkívülieket említem). Máskor viszont olyan logikai összefüggéseket talál, amelyek egy csapásra megoldják a nyomozást. Már amikor éppen nem elbénázik valamit. A szereplők egymás közötti dinamikája a másik erénye a sorozatnak, nem kevéssé színesítve a sztorit.

Na de nem is a sorozatról akartam írni, csak kellett a bevezető a hidegzuhany előkészítéséhez. Ugyanis olvastam Richard Castle könyvét, a Heat Wave-et (Hőhullám). A cím a főszereplő, Nikki Heat nevéből, és nyomozás néhány napjának nyári forróságából űz szójátékot. A sztorit nem részletezem, a linket követve elolvashatjátok. Nem helyhiány miatt nam teszem, hanem mert egyáltalán nem különbözik a sorozat részeinek cselekményétől. Mintha kiragadtak volna egy epizódot, és könyvet írtak volna belőle. Mondhatnám, hogy egy a tucatból, de nem szeretném lekicsinyelni a sorozatot. A Heat Wave remek lenne egy Castle epizódnak.

És pontosan ez a problémám vele: nem csak egy újabb Castle epizódot vártam. Lehet, hogy furcsának tűnik amit mondok, hiszen végtére is Rick a nyomozások során anyagot gyűjtött, hogy megírhassa könyvét. Én viszont többet vártam tőle.

Végig az az érzésem volt, hogy a sorozat egy részét olvasom. Egy klónt. De könyörgöm: Richard Castle bestseller író, együtt pókerezik Connellyvel és Petersonnal. Túl nagy elvárás volt tőlem, hogy hasonló színvonalat produkáljon, ha már egy lapon emlegetik őket? A csalódásom oka, hogy nem üti meg Michael Connelly mércéjét. Pedig – túl szigorú vagyok? – a sorozat azt sugallta, hogy Castle egyenrangú vele.

A Castle-t megszemélyesítő Nathan Filliont egyébként nagyon bírom. A Firefly-ban láttam először, nagyon sajnáltam, hogy ilyen kevés rész készült el a sorozatból. Akkor fújták le, amikor éppen lendületbe jött. Richard Castle-ként is kedvencem a színész ugyanúgy, mint a figura, akit játszik.

Végszóként álljon itt egy idézet Richard Castle weboldaláról, ami hűen tükrözi a stílusát: ” A legtöbb dolog, amit el fogok mondani neked, nem igaz. Mindazonáltal én pontosan így emlékszem rájuk.”

Hírdetés