Címkék

, ,

Mivel is kezdhetnénk jobban az írást az új évben, mint Ray Bradbury tanácsaival:

Ray-Bradbury1. Ne regényírással kezdjük írói karrierünket

Bradbury szerint akár az egész évet is a regény megírásával tölthetjük, és a végén kiderülhet, hogy mégsem jött össze. Kezdő és középhaladó íróknak rövid történeteket kellene írniuk, hogy belejöjjenek az írásba, és elsajátítsák a fogásokat.

2. Olvassunk nagyszerű rövid történeteket

Kitűnő inspiráció. Mikor egy jó sztorit olvasunk, a fantáziánk beindul, továbbgondoljuk, megcsavarjuk, kiegészítjük, és már meg is született egy friss ötlet a legújabb történetünkhöz.

Scifit kedvelőknek itt van például a http://dailysciencefiction.com/. A http://www.short-fiction.co.uk oldalon egész lista van különféle zsánerekből. Egy kis kereséssel rengeteg jó forrást lehet találni.

3. Töltsük meg a fejünket

Ez viccesen hangzik. Amire Bradbury gondolt: ezer napon keresztül, mielőtt lefekszünk, olvassunk egy rövid történetet, egy verset, és egy esszét (különféle témában, például politika, filozófia, vallás, biológia, antropológia, pszichológia, stb.). Az ezredik nap végére tele lesz a fejünk mindenfélével, ami kavarogva rengeteg új ötletet szülhet.

4. Szabaduljunk meg azoktól, akik nem támogatnak

Kicsit drasztikusnak tűnhet, de Bradbury azt tanácsolja, hogy szakítsuk meg a kapcsolatot azokkal az ismerősökkel, akik kigúnyolják írói törekvéseinket, vagy lehúznak bennünket. Azokról a “barátokról” van szó, akik negatív hozzáállásukkal csak elvennék a kedvünket az írástól. Ha jobban belegondolunk, milyen barát az aki leszólja, amit csinálni szeretünk.

5. Képezzük magunkat

Eredetileg Bradbury azt tanácsolta, hogy “éljünk a könyvtárban”. Rengeteg időt töltött a könyvtárban, mivel nem volt pénze főiskolára. Tíz évet szánt arra, hogy a könyvekből képezze magát. Manapság az internet kiválthatja a könyvek egy részét, ha jól tudunk szelektálnunk a valós tudást adó és a csak rizsázó oldalak között. A lényeg, hogy folyamatosan képezzük magunkat.

6. Írjunk örömmel

Bradbury úgy tartotta, hogy az írás nem munka, nem komoly üzlet, hanem öröm. Nagyon szeretett írni, és rendkvül élvezte az írást. Szerinte mindenkinek örömét kellene lelnie benne.

Ezzel az induló üzenettel kívánok mindenkinek boldog új évet, rengeteg ötletet, sok-sok időt, és kívánom, hogy örömet leljetek az írásban!

buek

Fotó: www.vcreporter.com

Hírdetés