Címkék

, ,

DreddAki az én korosztályomba tartozik, talán még emlékszik a Stallone alakította Dredd bíróra. Mint minden népszerű film manapság, ez is a remake sorsára jutott.

Dredd úgy élt az emlékeimben, mint a kemény csávó, aki kiáll az igazságért, és tűzön-vízen-rosszfiún keresztülverekszi magát, hogy a gonosz elnyerje méltó jutalmát. Rendíthetetlenül hisz az igazságban, és még az ellene hozott alaptalan ítéletet is hajlandó elfogadni, csak hogy a rendszer meg ne inogjon.

Az új Dreddben mindezekből csak a vak buzgalom maradt meg, az igazi értékek eltűntek a karakterből. Talán a film címe is mutatja a változást, a “Dredd bíró’-ból mára csak “Dredd” maradt.

Hogy mi a problémám az új Dredd-feldolgozással?

Nincs története. Amióta elkezdtem írogatni, meg vagyok fertőzve, és nem érzem jól magamat, ha nincs értelmes cselekmény. A hangsúly az értelmesen van. Az egymás halomra gyilkolása számomra nem tartozik ebbe a kategóriába. Annyiból áll a sztori, hogy egy maffia főnök lezárja az épületet, hogy a két bíró ne tudjon távozni, és meg tudja ölni őket. A többi csupán az erőszak bemutatása. Egy sztorit az visz előre, hogy a néző folyton izgul, vajon mi jön ez után. Az új Dreddnél elmarad ez az izgalom, mert pontosan tudja az ember mi következik: újabb hullahegyek.

Semmi más nem történik, csak gyilkolás. Az viszont állandóan. Az embernek az a kényszerképzete támad, hogy a sok vér mindjárt lefolyik a vászonról. Nem a sok halott a probléma önmagában, hiszen vannak félelmetes katasztrófafilmek, és elég csak a holokausztra gondolnunk, hogy megrendüljünk. A Dredd-ben a gond a gyilkolás értelmetlensége. Egyszerően túl sok, még az edzett filmrajongónak is.

A kevés értéket Anderson bíró személye képviseli. Különleges képességgel rendelkezik, olvasni és befolyásolni tudja az emberek gondolatait, ami visz egy kis színt a filmbe. Ezen kívül ő az egyetlen karakter, akit érdekel az emberek sorsa, és valamiféle lelki fejlődésen megy át a film során. Andersonon kívül talán az egyetlen pozitívum a látványvilág. A lassított felvételek és a filmtrükkök nagyon jól sikerültek, gondolom 3d-ben még jobban mutatnak. Ez a két dolog viszont édeskevés ahhoz, hogy a filmet átbillentse a jó kategóriába.

Hát ez kikívánkozott, de azt hiszem, kár több szót vesztegetni rá!

Foto: imdb.com

Hírdetés