Címkék

, , , ,

2 girls standing beside orange wallEz a bejegyzés elérhető lesz folyamatosan a Segédletek alatt fent a menüben.

A Kérdőív szereplők kidolgozásához oldalon megosztottam egy nagyon részletes karakter-kérdőívet. Bevallom, ritkán válaszolom meg minden egyes kérdését. Novelláknál felesleges, regényeknél pedig attól függ, mennyire fontos szerepet játszik a karakter.

Ha nincs szükséged ennyire részletes karakter-kidolgozásra, akkor itt ez a nagyon egyszerű, de éppen ezért könnyen kitölthető karakter vázlat. A Scrivener alkalmazásból Character sketch-ből vettem. Egyszerű, de ha van még valami fontos szempont, amire szükséged van, kibővítheted magadnak.

Karakter neve

Ez magáért beszél.

Szerepe a történetben

Nem minden karakter főszereplő. Ha hosszabb ideig dolgozom valamin, néha elfelejtem melyik karakter ki is, főleg, ha csak apró szerepeik vannak, ezért érdemes leírnom.

Foglalkozás

Ez is egyértelmű. Ha speciális foglalkozásról van szó, akkor ide írhatunk részleteket is.

Fizikai leírás

Hogyan néz ki a karakterünk külsőleg?

Személyiség

Belső tulajdonságok.

Szokások, viselkedésmód

Ez segíthet kidolgozni, hogy a fizikai külső és belső tulajdonságok mellett milyen jellegzetességei vannak még a szereplőnek. Hogyan viselkedik, van-e “szava járása”, jellegzetes mozdulatai.

Háttér

Fontos akkor is, ha nem kerül bele minden a történetbe. A múltunk rendkívül nagy befolyással van ránk. Sokszor lejegyzek le gyerekkori élményeket, fontos eseményeket a karakter életéből. Milyen a családi élete? Mit szeret csinálni. Olyan dolgokat, amelyek befolyással vannak a személyiségére, vagy a történet szempontjából fontosak lesznek.

Belső konfliktusok

Konfliktusok nélkül a történet unalmas. A szereplőt az is meghatározza, milyen érzések feszítik, milyen fóbiákkal küzd, mi motiválja.

Külső konfliktusok

Milyen nézeteltérései vannak másokkal? Haragban van-e valakivel? Van-e ellensége? Hogyan viszonyul mindezekhez?

Jegyzetek

Minden más, ami még fontos lehet a történethez a karakterrel kapcsolatban.

 

Photo by  Angelica Gonzalez-Lopez  on  Scopio

Hírdetés