Címkék

, , , ,

Az olvasó könyörtelen Úr. Mindig újabb és újabb történetet követel: szórakoztatót, nevettetőt, megríkatót. Amikor lapos a sztori, arcodba vágja, hogy unalmas vagy. Amikor vérszegény a tréfa, faarcal néz vissza rád. Amikor nem friss a történet, fanyalogva tolja félre a könyvet. De ha sikerül felkelteni az érdeklődését, izgatottá tenni a kalandos sztorival, megkacagtatni a velős humorral, vagy könnyet csalni  szemeibe, akkor hálás hívőként követ végig, és a zárszó után az egekig magasztal.

Ezt elérni nem kis feladat, hadd adjak egy kis segítséget az elvetendő maghoz, a kezdő szikrához: hogyan állj elő újabb és újabb ötletekkel.

7 módszer új ötletekhez

 1. Nyitómondak játék. Képzeld el, hogy regényt akarsz írni, és írdd le az első mondatot! Nem többet, nem kevesebbet, és hagyd úgy, ahogy leírtad. Írj másik kezdő mondatot, mintha újabb regény kezdődne. Csináld ezt egy ideig, aztán olvasd el őket, és folytasd azt, amelyik izgatja a fantáziádat. Erről írtam már egy posztot.
 2. Adott élethelyzet továbbgondolása. Nézz körül, figyeld meg környezetedet és a helyzetet, amiben vagy. Tedd fel a kérdést: “mi lenne, ha …?”. Minél érdekesebb a kérdés, annál szórakoztatóbb lesz a válasz. Erre példa ez a bejegyzés.
 3. Újsághírek.  Válassz ki találomra egy újsághírt, mindegy milyet, szólhat politikáról, autókról, celebekről. Kezdj el kérdéseket feltenni, próbálj különlegeseket kitalálni, amelyekre más nem gondolna. Nézz a dolgok mögé, keress rejtett indítékokat.
  Mondok egy példát. Itt egy teljesen átlagos hír az FN címoldaláról: “A Főtáv július 1-jétől 10 százalékos kedvezményt biztosít a lakossági alapdíjból”. Ki profitál ebből? Aki fűt. Egy nyugdíjasnak talán éppen annyi könnyebbséget jelent, hogy még egy hétig tud ennivalót venni magának minden hónapban – jó alap egy társadalmi drámához. Vagy: mi van, ha az uzsorás maffiának nem tetszik? Az emberek kevesebbet költenek, kevesebb kölcsönt vesznek fel, csökken a haszon, ami persze nem tetszik a főnöknek, ezért halálosan megfenyegeti a Főtáv igazgatóját. Vagy: a frissen házasodott pár melegebb otthonban lakik, ami tovább gerjeszti egyébként is túlfűtött szerelmi életüket. A lehetőségek száma csak a fantáziádtól függ.
  Szándékosan választottam ezt a hírt, hogy lásd, bármiből ki lehet hozni egy történetet. Nyilván ettől érdekesebbet érdemes választani, például az “Elkapták a testrészeket küldözgető pornóst” (Origó Nagyvilág, június 4) azonnal felkínálja egy krimi lehetőségét.
 4. Egy történet “kifacsarása”. Végy egy ismert történetet, tedd be képzeleted turmixgépébe, és pörgesd meg, amíg valami újat, valami mást nem kapsz. Például a Piroskából csinálhatsz egy titkos ügynököt, aki leleplezi a farkasok titkos szövetsége ármánykodását a nagymama építette médiabirodalom ellen. Ne nevess, nem is olyan hülye ötlet, ott van a Hófehér és a vadász példája. Azt hiszem érted a lényeget.
 5. Végy két embert, és tedd fel a “mi lenne, ha?” kérdést! Mi lenne, ha ellentétes lenne a céljuk? Mi lenne, ha harcolniuk kellene egymással, hogy elérhessék – akár képletesen, akár valósan? Vagy mi lenne, ha különbségeik ellenére is össze kellene fogniuk egy külső fenyegetés legyőzésére? Mi lenne, ha különleges lények jönnének segítségükre? Mi lenne, ha az egész világgal kellene szembeszállniuk? A kérdések a végtelenségik mehetnek, és a fantáziának a csillagos ég sem szab határt. Így születnek a jó scifik.
 6. Fecsegés. Ülj le, és kezdj írni bármit. Meglepően hatékony módszer az üres lap szindróma kezelésére. Csak kezdj el írni, mindegy, hogy mit! Akár azt is írhatod, hogy: “Itt ülök az üres lap előtt, és fogalmam sincs, hogy mi a fenét írjak! Meglehetősen frusztráló. Legszívesebben azt csinálnám, hogy …”. A fecsegés megy egy ideig, de te is csodálkozni fogsz, amikor néhány perc után értelmes gondolatok kezdenek előtörni, és hamarosan jónéhány ötlet születik.
 7. Kérdezd meg az embereket, miről olvasnának szívesen! Talán nem tűnik íróhoz méltónak a Múzsa helyett a halandókhoz fordulni, de rendkívül hasznos ötletekkel láthatnak el. Végül is, a számukra írsz, nem árt, ha tudod mit szeretnének. Még ha nem is pontosan a javasolt ötleteket írod meg, beindíthatják a fantáziádat.

Neked milyen módszereid vannak ötletek kiagyalásához?

Fotó: Leo Reynolds

Hírdetés